Jeugdwet

Gemeente zijn verantwoordelijk voor alle jeugdhulp (tot 18 jaar) inclusief jeugd ggz.

 

De gemeente waar de gezaghebbende woonachtig is, is verantwoordelijk voor de financiering van de zorg. Het is voor ons daarom van belang te weten waar de gezaghebbende woont. Wanneer de gezaghebbende verhuist naar een andere gemeente, vragen wij aan u dit door te geven aan de behandelaar van uw kind of aan ons secretariaat. Wij zullen dan zorgdragen dat de rekening dan bij de juiste gemeente terecht komt.

 

Ben je jonger dan 12 jaar, dan kun je niet  zonder je ouders (gezaghebbende of verzorger) aanmelden. Je ouders/gezaghebbende/verzorgers moeten dat voor je doen.

 

Ben je tussen de 12 en de 16 jaar, dan kun je wel jezelf aanmelden maar wij vinden het wel van belang dat je ouders/gezaghebbende/verzorgers erbij betrokken mogen zijn.

 

Als je ouder bent dan 16 mag je helemaal zelfstandig aanmelden. We hebben altijd het adres van je gezaghebbende ouder of verzorger nodig. Met dit adres kunnen wij bepalen naar welke gemeente de rekening van je zorgtraject moet gaan.

 

Wanneer jij of uw kind 18 jaar wordt valt deze zorg niet langer onder de afspraken met gemeenten, maar wordt de zorg geleverd vanuit de Zorgverzekeringswet. Wij hebben afspraken gemaakt met zowel gemeenten als met de verschillende zorgverzekeraars. Dat betekent dat jij of uw kind geen veranderingen ondervindt in de zorg. Mogelijk dien je wel een nieuwe verwijsbrief te halen bij de huisarts. Het is belangrijk dat jij of uw kind tijdig een eigen zorgverzekering afsluit.